EOTRH
EOTRH is een ziekte van het paardengebit die bij oudere paarden voorkomt. De afkorting staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Hierbij kan de tand worden opgelost (resorptie) en/of ontstaat er juist een woekering van het cement (hypercementose). Deze pijnlijke gebitsziekte komt voornamelijk aan de snijtanden voor. Soms zijn ook de ruinentanden en uitzonderlijk de voorste kiezen aangetast. De ziekte veroorzaakt constante pijn.
Hoe herken je EOTRH
Cementwoekeringen en oplossing van de snijtanden zijn zichtbaar bij EOTRH. Hierbij kunnen we bobbels onder het tandvlees (cementwoekeringen), fistelkanalen of teruggetrokken tandvlees zien. Soms kunnen snijtanden door de resorptie ook los gaan zitten, uitvallen of afbreken. Een röntgenfoto van de snijtanden laat duidelijk zien of er EOTRH speelt. We kunnen dan zien welke tanden aangetast zijn en hoe ernstig ze aangetast zijn.
Behandeling van EOTRH
Helaas is EOTRH (nog) niet te genezen. Omdat de aandoening pijnlijk is en progressief verloopt (het wordt steeds erger) worden de aangetaste snijtanden getrokken.
Wanneer wij EOTRH diagnosticeren is dat voor de eigenaar vaak schrikken. Een paard zonder (een deel van) zijn snijtanden, kan dat wel? Jazeker! Paarden kunnen heel goed functioneren zonder snijtanden, zelfs het grazen van gras is geen probleem. Omdat EOTRH pijnlijk is, knappen de paarden erg op van de behandeling. Vaak meer dan dat een eigenaar zich kan indenken. Paarden zijn namelijk heel goed in het verhullen van hun pijn. Ze lijken daarom wel tevreden. Daarnaast sluipt EOTRH er langzaam in. Kleine kwaaltjes of achteruitgang worden vaak gerelateerd aan de leeftijd van het paard. Vaak merkt de eigenaar pas achteraf (aan het in positieve zin veranderde gedrag van het paard) hoeveel last het paard van de aangetaste tanden had. We horen dan na een behandeling dat een paard weer veel jonger en vrolijker geworden is in zijn gedrag en uiterlijk.
positieve reacties
Wij ontvangen veel positieve reacties na het verwijderen van de snijtanden bij een paard met EOTRH. En daar zijn wij blij mee!
Hieronder een aantal reacties: