Submenu

fertiliteitsbegeleiding en drachtigheidsonderzoek

Voor de fertiliteitsbegeleiding van uw merrie kunt u uw paard tijdens het gynaecologie seizoen (maart t/m september) aanbieden voor het spreekuur
- op werkdagen van 8.30 uur tot 9.00 uur en van 16.30 uur tot 17.00 uur
- op zaterdag van 8.30 uur tot 9.00 uur (u dient zich hier wel telefonisch voor aan te melden).

Merries kunnen indien gewenst ook verblijven in onze ruime buitenstallen. Wij hebben speciale stallen voor merries met veulen en in de weides bij de kliniek geven wij uw merrie (met of zonder veulen) dagelijks individuele weidegang.

Het fertiliteitsonderzoek helpt bij het vaststellen van het juiste inseminatiemoment.

De begeleiding van uw merrie naar het optimale moment van inseminatie vindt plaats tijdens de bovengenoemde merriespreekuren. Het fertiliteitonderzoek bestaat uit een uitwendig en inwendig onderzoek van het geslachtsapparaat. Het rectaal opvoelen en echografisch onderzoek van het geslachtsapparaat zijn onderdelen van het inwendig onderzoek en geven informatie over de kwaliteit van onder andere de baarmoeder en eierstokken. Daarnaast helpt het fertiliteitonderzoek bij het vaststellen van het juiste inseminatiemoment. Het juiste inseminatiemoment wordt bepaald door het type sperma dat voor inseminatie gebruikt wordt; vers sperma, gekoeld sperma of diepvriessperma. Tegenwoordig worden er steeds meer merries geïnsemineerd met diepvriessperma, low-dose. Low-dose houdt in; insemineren met een lage dosis, 1 of 2 rietjes, diep in de baarmoeder. Dit wordt gedaan met behulp van een lange flexibele pipet die dicht bij de eileider komt. Aangezien het ontdooide diepvriessperma een kortere levensduur heeft en kwetsbaarder is, worden de merries frequenter onderzocht om dichtbij de eisprong te kunnen insemineren. De begeleiding van uw merrie naar het optimale moment van inseminatie vindt hier op de praktijk plaats tijdens de bovengenoemde merriespreekuren.

Advies en begeleiding van hoogdrachtige merries

Het komt voor dat de merrie tijdens de dracht ziek wordt en/of men maakt zich zorgen om de ongeboren vrucht. Door de toepassing van echografie, inwendig en uitwendig, zijn wij in staat om de ongeboren vrucht te evalueren. Hierdoor kunnen eventuele problemen vroegtijdig vastgesteld worden en kan hopelijk een therapie gestart worden om de dracht hopelijk succesvol verder te laten verlopen. .

Tevens kunt u bij ons een geboortepakket bestellen met alle benodigdheden die nodig zijn rondom de geboorte van het veulen.

Een uitgebalanceerd dieet is van groot belang voor merrie en veulen. Specifieke voeding voldoet aan de verhoogde behoefte aan eiwit, koper, vitamine E en selenium gedurende dracht en lactatie. Dit is de basis voor een optimale groei van het veulen, een goede biestvoorziening en voldoende melkproductie. Neem contact met ons op voor een passend rantsoen-advies voor uw merrie en veulen!

Fertiliteitsproblemen

Wanneer u van plan bent een fokmerrie te kopen, is het raadzaam de merrie te laten onderzoeken op eventuele afwijkingen.

Wanneer u op het punt staat een fokmerrie aan te kopen is het raadzaam de merrie te laten onderzoeken. Naast een beoordeling van de uitwendige vorm van het geslachtsapparaat worden door middel van echografisch onderzoek de baarmoeder en de eierstokken beoordeeld op aanwezigheid van eventuele afwijkingen.

Bij fertiliteitsproblemen kunnen aanvullende onderzoeken zoals een slijmmonster van de baarmoederinhoud, een biopt van de baarmoederwand of endoscopie van de baarmoeder worden uitgevoerd. Van het slijmmonster kan in ons laboratorium direct een bacteriologisch onderzoek worden ingezet en een uitstrijkje worden beoordeeld. Bij bacteriegroei wordt een gevoeligheidsbepaling gedaan, waardoor de veroorzakende bacterie gericht aangepakt kan worden. Weefselonderzoek van de baarmoederwand middels een biopt kan aanvullende informatie leveren met betrekking tot chronische ontstekingen en de mate waarin een merrie in staat is een dracht te voldragen .