Endoscopie
Endoscopie betekent in het lichaam kijken. Er wordt door middel van een kijkbuis (de optiek) door een gaatje in het lichaam gekeken. Door gebruik te maken van speciale kleine tangetjes en schaartjes kan er een operatie uitgevoerd worden. Dit wordt ook wel minimaal invasieve chirurgie genoemd. Als men een operatie in de buik uitvoert noemt men dit een laparoscopie.
De Graafschap Dierenartsen voert meerdere ingrepen endoscopisch uit en er is inmiddels ruime ervaring met de volgende operatie technieken:
- Laparoscopische sterilisatie
- Preventieve gastropexie
- Castratie Cryptorche
- Artroscopie
Laparoscopische sterilisatie bij de teef en poes
Bij deze operatie worden door middel van twee of drie kleine gaatjes de eierstokken van de teef of poes verwijderd. Eigenlijk is er sprake van een castratie omdat de eierstokken verwijderd worden. Maar in de praktijk wordt meestal van sterilisatie gesproken.
Bij kleine dieren (katten en kleine honden) zijn twee kleine gaatjes van 5 mm meestal voldoende. Bij grotere honden zijn meestal 3 gaatjes van 5 mm nodig om de eierstokken te verwijderen.
Bij deze ingreep is het herstel van de patiënt sneller dan na een sterilisatie hond waarbij de chirurg een buiksnede gemaakt heeft. Doordat de operatiewondjes slechts 5 mm klein zijn kan de hond de volgende dag weer goed lopen en bijvoorbeeld ook trainen. Er is geen kans dat hechtingen uitscheuren. De ingreep is sneller en veiliger door het goede zicht in de buikholte.
Meerdere onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat honden inderdaad minder pijn voelen na een laparoscopische sterilisatie vergeleken met een buiksnede.
Deze ingreep kan ook bij poezen uitgevoerd worden. Hiervoor beschikken wij over nog kleiner instrumentarium.
Promotieonderzoek endoscopisch steriliseren: Pijn, complicaties en bloedingen verminderen bij steriliseren van teefjes.
Preventieve gastropexie (maag vastzetten)
Dit betekent dat de maagwand vastgezet wordt ter voorkoming van een maagkanteling of maagtorsie. Deze ingreep wordt veel gedaan bij rassen die een verhoogd risico op het ontstaan van een maagtorsie hebben. Dit zijn de grotere honden met een diepe borstkast, zoals de Duitse Herder, Grote Zwitserse Sennenhond, Duitse Dog, Rottweiler, Bordeaux Dog, Weimaraner, Setters, Basset en Mastino.
Er zijn bij deze laparoscopische operatie slechts twee kleine gaatjes nodig om de maagwand duurzaam en veilig vast te zetten. De hond kan een uur na de ingreep weer naar huis. De ingreep kan goed met een laparoscopische sterilisatie bij de teef gecombineerd worden.
Castratie Cryptorche (binnenbal) bij de reu en kater
Bij sommige reuen en katers is een teelbal niet in het balzakje afgedaald, maar in de buikholte blijven hangen. Als het nodig is de bal te verwijderen kan dit door middel van een laparoscopische operatie.
Ten opzichte van de ouderwetse operatie is de endoscopische ingreep veel minder pijnlijk en minder ingrijpend. Er hoeft geen grote buiksnede gemaakt te worden en de bal is gemakkelijker te vinden.
Artroscopie (gewrichtsoperatie bij de hond)
Door middel van een artroscopie kunnen veel voorkomende elleboog- en schouderproblemen zoals LPC (los proccesus coronoideus) en OCD (osteochondrosis dissecans) behandeld worden. Deze gewrichtchirurgie is ook beschikbaar bij de Graafschap Dierenartsen.