Uw hond volwassen!
De puberteit van de hond speelt zich af rond de 6 tot 9 maanden. Net als bij mensen spelen hormonen hierbij een rol. De teef zal rond deze leeftijd voor het eerst loops worden en de reu gaat markeren. Uw dier wordt seksueel volwassen. Het moment waarop een hond werkelijk lichamelijk en geestelijk volwassen is, is per hond verschillend. De ene hond is eerder uitgegroeid dan de ander. Er zijn wel meer dan 300 hondenrassen, met ieder hun eigen kenmerken in grootte, beharing en karakter. Maar of uw hond nu groot of klein is, hij komt op een leeftijd waarbij het leven een groot avontuur is: spelen, werken en met het baasje er op uit!
Een pup vraagt misschien veel tijd en verzorging, een volwassen hond zeker net zoveel!
Lichaamsbeweging en voldoende geestelijke uitdaging zijn belangrijk. Wordt hieraan voldoende tegemoet gekomen dan zal uw hond in huis rustig zijn. Bij verzorging van een volwassen hond kunt u ook denken aan:
- Vaccinatie
- Gebit
- Vachtverzorging
- Parasietenbestrijding
- Voeding
- Opvoeding
- Castratie & sterilisatie
Vaccinatie
U kunt uw hond tegen diverse besmettelijke ziekten laten vaccineren. Een van de ziektes waartegen u kunt laten vaccineren is de Ziekte van Weil. De diagnose Ziekte van Weil stelt de dierenarts helaas jaarlijks nog in de praktijk, met vaak een verkeerde afloop. De beschermingsduur van een vaccinatie tegen de Ziekte van Weil is een jaar. Voor een blijvende bescherming is het dan ook nodig om uw dier jaarlijks te laten vaccineren. De beschermingsduur kan voor een andere besmettelijke ziekte weer anders zijn. De beschermingsduur van een vaccinatie tegen bijvoorbeeld Rabies (hondsdolheid) is drie jaar.
Gebit
Het gebit van een volwassen hond bestaat uit 42 elementen (tanden en kiezen). Deze kunt u het best verzorgen, door met enige regelmaat het gebit van uw hond te poetsen. Wanneer u poetst verwijdert u het tandplak, waardoor gebitsproblemen als tandsteen en tandvleesontstekingen niet kunnen ontstaan. Daarnaast voorkomt u dat uw hond uit de bek gaat stinken. Is poetsen echt niet mogelijk? Dan zijn er ook alternatieven om het gebit schoon te houden. Voor tips over het poetsen of meer informatie over gebitsverzorgende producten, kunt u terecht bij onze paraveterinair assistenten.
Heeft uw hond reeds gebitsproblemen? Dan zal het gebit eerst door een dierenarts schoongemaakt en behandeld moeten worden. Het team tandheelkunde van De Graafschap Dierenartsen zal zorgen dat het gebit van uw hond weer mooi schoon en fris wordt en zal u tevens tips en adviezen geven om het gebit schoon te kunnen houden.
Parasietenbestrijding
Groeivertraging, onrust, slechte en doffe vacht; parasieten hebben enorme impact op de gezondheid van uw hond. Daarnaast kunnen ze levensgevaarlijke ziekten overbrengen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Ziekte van Lyme welke overgebracht wordt door teken. Er zijn veel verschillende parasieten. Sommigen leven in de gastheer (bijv. wormen en giardia), andere er boven op (bijv. vlooien en teken).
Naast vervelende effecten op het dier, bestaan er ook parasieten (zoals spoelwormen) die overgaan van dier op mens en vervolgens bij de mens schade aanrichten. Om uw hond en uw gezin te beschermen tegen parasieten is goede parasietenbestrijding belangrijk.
Voeding
Overgewicht, hart en vaatziekten en diabetes zijn voorbeelden van ziekten die nauw gerelateerd zijn aan voeding. Goede voeding voor uw hond is de sleutel tot verhoging van de gezondheid, prestatie, levensduur en de preventie van ziekten. De keuze van een voeding voor de hond is onder andere afhankelijk van ras, activiteiten en omgeving. Voeding bestaat uit verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze voedingsstoffen leveren energie en vormen bouwstenen voor onder andere spieren, botten, huid en vacht. Diverse mineralen en vitaminen uit de voeding hebben ook ieder een specifieke en essentiële functie. Een voeding van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat uw hond wordt voorzien in alle voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft om fit en gezond te blijven.
Hoeveel voer mag ik mijn hond geven?
Een veel gehoorde vraag aan de balie. Op de verpakking staan voerhoeveelheden aangegeven. Echter, dit zijn slechts richtlijnen. De dagelijkse energiebehoefte kan aanzienlijk verschillen. Ras en activiteit spelen hierin een belangrijke rol. Daarnaast heeft een hond na sterilisatie en castratie minder calorieën per dag nodig. Weeg regelmatig uw hond om het gewicht goed in de gaten te kunnen houden. U kunt hiervoor terecht op onze locaties.
Wanneer is mijn hond te zwaar?
Bij overgewicht zijn de ribben niet of moeilijk voelbaar en is de taille verdwenen. Loopt uw hond moeilijk? Is hij of zij lui of heeft ademhalingsproblemen? Dan kan dit komen door overgewicht. Uiteindelijk kan overgewicht weer leiden tot problemen als: verminderde afweer bij infecties, gewrichtsproblemen, hart- en vaatziektes of suikerziekte. Om uw huisgenoot af te laten vallen, kan de assistent een afvalprogramma voor uw dier opstellen, waarbij uw dier verantwoord afvalt. De paraveterinair assistent controleert regelmatig het gewicht van uw dier en stuurt daar waar nodig de hoeveelheid voeding bij. Voor vrijblijvend advies en tips kunt u altijd langskomen op een van onze locaties.
Vachtverzorging
Door selectie van de mens zijn veel verschillende vachttypes ontstaan en niet allemaal even natuurlijk. Honden met lange haren vereisen veel verzorging om klitvorming tegen te gaan. Honden met ruwhaar moeten met de hand geplukt worden. Het ene vachttype moet dan ook frequenter en intensiever worden verzorgd dan het andere. Eén ding hebben de honden met een vacht gemeen; ze verharen. De een verliest af en toe een dode haar, de andere kent een periode van zeer intensieve verharing die rui wordt genoemd. Elk vachttype vraagt om andere materialen en methodes van kammen/borstelen. Voor meer informatie en praktische tips hierover kunt u terecht bij onze assistenten.
Pup af, en nu?
Ook volwassen honden en oudere honden zijn in staat om nog veel te leren. Een hond werkt van nature graag voor zijn baas en beleeft aan een spel ook veel plezier. Daarnaast zijn er verschillende sporten, waaraan u en uw volwassen hond veel plezier kunnen beleven.
We gaan het anders doen
U had van alles in gedachten toen uw hond nog puppy was. Nu moppert u misschien wat vaak omdat de hond niet is zoals u eigenlijk had verwacht? Misschien laat uw hond zelfs gedrag zien wat voor u echt ongewenst is en heeft u al verschillende manieren geprobeerd om dit gedrag af te leren. Wilt u eens overleggen met iemand die veel weet over gedrag en leervormen bij honden? Dan kunt u contact opnemen met onze gedragstherapeut Edith Voortman. Zij kan u bijstaan met advies en met u meekijken naar hoe u het gedrag kunt ombuigen.
Wel of niet steriliseren/castreren?
Door het steriliseren of castreren van uw dier zorgt u er in eerste instantie voor dat uw hond zich niet kan voortplanten. Daarnaast zijn er diverse voor- en nadelen aan castratie en sterilisatie. Wij hebben deze voor- en nadelen voor u op een rij gezet.
Het is verstandig om al vroegtijdig na te denken of u uw dier wel of niet wilt laten steriliseren. Bent u er nog niet over uit en wilt u deskundig advies? Dan kunt u telefonisch contact opnemen of langskomen op een van onze locaties.