Gebit

Problemen aan het gebit van uw huisdier kunnen ernstige gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van het dier.

Net als bij mensen is het gebit bij dieren ook een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam. Ook zien we bij dieren verschillende standen en gebitsproblemen. Het gebit van een hond is er op ontwikkeld om een prooi te vangen en deze te verscheuren en in stukken op te eten. Ook gebruikt de hond het gebit om te communiceren en zich te verdedigen. Het gebit was voor de voorouder van de hond, de wolf, destijds essentieel om te kunnen overleven.
Inmiddels is de wolf zo gedomesticeerd dat hij niet meer op jacht hoeft. De voeding wordt hem aangedragen door zijn baasje.

De ontwikkeling van wolf naar hond heeft heel wat selecties ondergaan. De moderne hond bestaat in vele soorten en variëteiten, die ook van wezelijke invloed zijn op de ontwikkelingen van het gebit. Met name bij afwijkende schedelvormen (hele korte of juist hele lange schedels) komt de ontwikkeling van het gebit in het gedrang. 

Tegenwoordig heeft het gebit van de hond veelal extra verzorging nodig. Meer dan 70% van de honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Gebitsverzorging is de meest effectieve manier om dit te voorkomen of te vertragen.

Modetrend?

‘Tandenpoetsen bij mijn huisdier? Vroeger deden we dit ook niet en ze hebben nooit ergens last van gehad!’ Een begrijpelijke reactie, die we in de spreekkamer vaak te horen krijgen. Echter met de jaren zijn er dingen veranderd, zoals de levensgewoonten, waaronder ook het voedingspatroon. Een kant en klare maaltijd van brokjes en blikvoer, is niet te vergelijken met het moeten verscheuren van huid, vlees en botten. En precies hier zit het verschil. Het besef dat een zieke hond misschien een ziek orgaan had door een flinke tandvleesontsteking, was er niet. Tegenwoordig weten we dat bacteriën die in de mondholte aanwezig zijn ook in de bloedbaan terecht kunnen komen en op die manier ook organen kunnen aantasten.

Meer informatie over gebitsverzorging lees hier verder.

Wat doen wij?

Wanneer het gebit van het huisdier onvoldoende verzorgd wordt, ontstaan er vroeg of laat gebitsproblemen. Vaak is het nodig het gebit van uw hond helemaal op te laten frissen. Dit wil zeggen, het tandsteen weghalen en eventuele aangetaste tanden en kiezen extraheren (verwijderen). Tandsteen en tandplak verwijderen kan in Vorden en op onze dependances op afspraak gedaan worden. Is het dier al wat meer op leeftijd of in een slechte(re) conditie? Of moet er meer aan het gebit gebeuren? Dan kunt u met uw dier op onze hoofdlocatie in Vorden terecht. Daar staat een tandheelkundig team voor u klaar.

tandheelkundig team

Dierenartsen Anouk Blees, Esther van den Brandt en Nicolette Pons en assistenten Ange, Eva, Femmy, Janieke & Jim hebben zich gespecialiseerd in de tandheelkunde bij uw huisdier. Het extraheren vereist namelijk speciaal instrumentarium en kennis, daarom worden deze afspraken in Vorden en Doesburg gepland bij het tandheelkundig team op speciaal ingerichte dagdelen.

Meer informatie over gebitsbehandelingen, lees hier verder.