Orthopedie bij De Graafschap Dierenartsen

Orthopedische problemen komen veel voor bij onze huisdieren. De meeste problemen zijn voor ons zichtbaar doordat een dier kreupel loopt of pijn aangeeft. Omdat het aan de buitenkant meestal niet goed te zien is of het een probleem aan de botten, spieren, gewrichten, pezen of een zenuwprobleem betreft, is veelal uitgebreid onderzoek nodig. Dit onderzoek bestaat uit een uitgebreid lichamelijk onderzoek, aangevuld met digitale röntgenfoto’s, gewrichtspuncties en eventueel een CT of MRI-scan.

Als de diagnose gesteld is bepalen wij samen met u wat voor uw huisdier en uw situatie de beste behandelingsmogelijkheid is. Dit kan een bewegingsadvies, fysiotherapie, spalkverband, medicatie maar ook een orthopedische operatie zijn.

Bij de Graafschap Dierenartsen worden de meeste orthopedische ingrepen door dr. Tanya de Bruin uitgevoerd. Zij heeft zich na haar studie in België nog 4 jaar verder gespecialiseerd in de orthopedie en is gepromoveerd op het gebied van knieproblemen bij honden. Naast veel voorkomende orthopedische ingrepen voert zij artroscopische behandelingen uit.

De orthopedische chirurgie stelt hoge eisen aan de behandelende dierenarts en zijn team, het dier en de eigenaar, de apparatuur en kwaliteit van het gebruikte materiaal en implantaat. De ingrepen zijn meestal zeer gespecialiseerd, duren soms lang en zijn daarom ook niet goedkoop. Daarnaast is een goede nazorg en controle van groot belang voor het slagen van de ingreep.

De orthopedische aandoeningen die het meest voorkomen bij onze huisdieren en die wij vaak behandelen bij de Graafschap Dierenartsen zijn onder te verdelen in:

  • Schouderproblemen
  • Bicepspees problemen
  • Elleboogproblemen
  • Heupproblemen
  • Knieproblemen
  • Wervelproblemen
  • Fracturen, botbreuken
  • Bottumoren

Schouderproblemen

Osteochondrosis dissecans (OCD) is een aandoening van het gewrichtskraakbeen in de schouder die wij vooral bij grote honden zien (Berner Sennen, Deense Dog, Rottweiler, Border collie). Tijdens de groei en rijping van dit kraakbeen treedt een storing op waardoor er eilandjes kraakbeen van slechte kwaliteit kunnen ontstaan. Deze kunnen geheel of gedeeltelijk loskomen van hun ondergrond, gaan zwerven binnenin het gewricht en hierdoor kreupelheid veroorzaken. Door middel van artroscopie kan het losse stukje kraakbeen verwijderd worden.

Bicepspees problemen

De biceps pees wordt zwaar belast en kan ontstoken raken, de diagnose kan door middel van röntgenfoto’s en artroscopie gesteld worden (en evt behandeld).

Elleboogproblemen

De elleboog is een gecompliceerd gewricht dat vrij grote belastingen moet kunnen weerstaan. In de ontwikkeling van het gewricht tijdens de groei kunnen er verschillende stukken bot beschadigd raken door trauma of groeistoornissen, dit noemen wij elleboogdysplasie (ED). Er zijn dus meerdere afwijkingen binnen dit gewricht mogelijk. Om deze problemen te voorkomen worden veel honden voor de fokkerij röntgenologisch gekeurd hierop (ED-onderzoek). Bij de Graafschap Dierenartsen behandelen wij veel gevallen van ED door middel van artroscopie. Deze techniek maakt het mogelijk om door enkele kleine gaatjes in het gewricht te kijken en de losse stukjes bot of kraakbeen te verwijderen. Dit zijn de aandoeningen die onder ED vallen:

  • LPC, losse processus coronoideus: komt o.a. veel voor bij de Labrador, Rottweiler, Berner Sennen
  • LPA, losse processus anconeus: komt o.a. veel voor bij de Duitse Herder.
  • OCD, osteochondrosis dissecans: komt o.a. veel voor bij de Labrador, Rottweiler, Berner sennenhonden.
  • INC, incongruente (slecht passend) ellebooggewricht.

Heupproblemen

  • Heupdysplasie
    De normale heup is een kogelgewricht vergelijkbaar met de trekhaak van een auto. Een goede aansluiting van de bovenbeenkop in de heupkom geeft stabiliteit. Bij heupdysplasie is de aansluiting onvoldoende en de kom vaak te ondiep en/of met een afwijkende bovenbeenkop. Dit kan leiden tot instabiliteit wat op zijn beurt al op jonge leeftijd pijnlijke kreupelheid en artrose kan veroorzaken. Honden voor de fokkerij worden röntgenologisch gekeurd voor deze aandoening, de zogenaamde HD-foto of PennHIP onderzoek
     
  • Ziekte van Calve Legg Perthes
    Dit is een aandoening van de heupkop die met name bij jonge honden van kleine hondenrassen voorkomt, zoals de Toy-breeds en Terriers. De heupkop sterft langzaam af door een storing in de bloedvoorziening. Door het gebrek aan voedingsstoffen verdwijnt botweefsel en ontstaat een ernstige misvormd heupgewricht die niet meer kan functioneren.

Voor de behandeling van abnormaliteiten aan het heupgewricht bestaan tal van oplossingen afhankelijk van de grote, leefttijd van de hond, mate van artrose en financiële mogelijkheden van de eigenaar. Veel voorkomende chirurgische technieken zijn de bekkenkanteling, heupkopresectie en plaatsing van een kunstheup.

Knieproblemen

  • Voorste kruisband scheur
    Een voorste kruisbandscheur is bij de hond veruit de voornaamste oorzaak van kreupelheid van de achterpoot. Kruisbandproblemen komen voor bij honden van alle rassen en alle gewrichtsklassen. De kruisbanden zijn twee banden die kruiselings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten. Ze dienen om deze twee botten ten opzichte van elkaar vast te houden. Het is meestal de voorste kruisband die scheurt; de scheur kan volledig zijn of slechts gedeeltelijk. De instabiliteit, samen met de ontsteking die ontstaat bij een voorste kruisbandscheur, veroorzaakt een pijnlijk kniegewricht tijdens het steunen waardoor de hond kreupel loopt. Ook kan de meniscus beschadigd raken. Dit is in de meeste gevallen met een zeer goed resultaat chirurgisch te behandelen. Bij kleinere honden is behandeling met rust en ontstekingsremmers vaak voldoende.
     
  • Knieschijfluxatie (Patellaluxatie)
    Een knieschijfluxatie betekent een loszittende knieschijf. Er zijn verschillende vormen van luxaties. De meest voorkomende luxatie is naar de binnenkant van het kniegewricht. We zien dit vaak bij honden van de kleine rassen. Daarnaast kan de luxatie ook naar de buitenkant van het kniegewricht ontstaan. Dit zien we soms bij de grote hondenrassen. Voorop het dijbeen loopt een groeve waar de knieschijf normaal in ligt. De knieschijf zit in de pees van de dijbeenspier, de quadriceps, die vast zit aan een beenkam op het scheenbeen. Bij sommige honden is de groeve in het dijbeen ondiep en zit de aanhechting van de kniepees wat te ver naar binnen/buiten toe. De knieschijf kan dan makkelijk uit zijn groeve schieten. Afhankelijk van de graad van knieschijfluxatie kan een hond er weinig last van hebben of juist enorm veel waardoor ze niet normaal kunnen lopen. Dit kan zich al op jonge leeftijd uiten. Deze aandoening is chirurgisch te behandelen. Bij een aantal rassen is het inmiddels zo dat, indien men hier mee wil fokken, er eerst een officieel Patella luxatie onderzoek gedaan moet worden.
     
  • Groeipijn bij jonge opgroeiende honden (Enostosis of Panosteïtis)
    Dit is een veel voorkomende aandoening van de lange beenderen van jonge honden (6 tot 22 maanden) van grote hondenrassen zoals Duitse herdershond, Bordeau dog, Golden retrievers. Het voedingskanaal van een bot groeit niet snel genoeg mee met de groei van het bot en de bloedvaten. Hierdoor ontstaat er stuwing ter hoogte van het voedingskanaal waarbij het beenvlies van het bot wordt afgeduwd wat zeer gevoelig is en leidt tot kreupelheid. Aangepaste voeding, ontstekingsremmers en rust zijn voldoende.
hernia

Wervelproblemen

  • Hernia
    Een veelvoorkomend probleem van de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijf op het ruggenmerg en de uittredende zenuwen drukt. Dit wordt o.a. vaak bij Teckels, Franse bulldog gezien. Dit kan lijden tot pijn en evt. verlammingsverschijnselen. Vroeger bestond de behandeling meestal uit een operatie waarbij het wervelkanaal geopend werd zodat het ruggenmerg weer ruimte kreeg. Tegenwoordig wordt dit steeds minder vaak gedaan omdat aangetoond is dat de resultaten met rust en pijnbestrijders vergelijkbaar zijn. Ook fysiotherapie en osteopathie worden toegepast. Alleen in sommige gevallen is een operatie toch noodzakelijk.
     
  • Spondylose
    Ook de wervels kunnen artrose ontwikkelen. Dit kan in principe op elke plek in de wervelkolom. Het wordt veel bij de lendenwervels gezien en dit lijdt vaak tot rugpijn. De pijnklachten kunnen hevig zijn. De behandeling bestaat uit rust, pijnbestrijding en eventueel fysiotherapie.

Fracturen, botbreuken

Botbreuken komen vaak voor. De behandeling verschilt per dier, is afhankelijk van leeftijd, ernst van de breuk, plaats van de breuk en financiële mogelijkheden en wensen van de eigenaar. Elke botbreuk is anders en de behandeling is maatwerk. Bij de Graafschap Dierenartsen hebben wij ervaring met de meest uiteenlopende fracturen en behandelingsmogelijkheden. Wij behandelen open en gesloten fracturen, intra en extra articulaire fracturen door middel van spalkverbanden, intramedullaire pennen, cerclage draden, externe fixatie systemen, schroeven en botplaten.

Bottumoren

Bottumoren behoren tot de meest ernstige problemen bij de hond en kat omdat zij het leven van Uw huisdier direct bedreigen. Veel bottumoren zijn erg kwaadaardig en lang niet altijd zal het verwijderen van een tumor genezend zijn. Soms is het raadzaam om aanvullende behandelingsmogelijkheden te benutten (bestraling of chemokuur). Vaak is een operatie bedoeld om pijn van uw huisdier te verminderen door de tumor te verwijderen.

Doorverwezen naar onze orthopeed?

Indien u door uw eigen dierenarts wordt doorverwezen naar onze orthopeed. Dan kunnen de medische gegevens van uw dier per email worden verzonden naar doorverwijzing@dgdierenartsen.nl.
Voor het maken van een afspraak zijn wij telefonisch te bereiken van 8.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer 0575-587888.