Het bloedonderzoek
Het bloed kent vele functies, zoals het transport van zuurstof in het lichaam, maar ook het vervoer van hormonen, mineralen en voedingsstoffen. Van het bloed kunnen allerlei bepalingen gedaan worden, om aandoeningen op te sporen. In ons laboratorium hebben we moderne bloedanalyse apparatuur tot onze beschikking, waardoor u snel meer weet over de gezondheidstoestand van uw huisdier en nog belangrijker snel een adequate behandeling kunt starten.
Wat kan een bloedonderzoek ons vertellen?
Er zijn veel verschillende soorten onderzoeken mogelijk. Met een eenvoudig bloedonderzoek kunnen we de werking van verschillende organen zoals lever en nieren achterhalen. Daarnaast kan suikerziekte worden opgespoord. De Graafschap Dierenartsen heeft ook specifieke apparatuur om een compleet bloedbeeld uit te voeren. Deze test geeft gedetailleerde informatie over rode en witte bloedlichaampjes.
Bij katten komen ook diverse virussen voor, die helaas niet te genezen zijn. Voor een heel aantal virussen zijn sneltesten aanwezig, waarbij u binnen 10 minuten meer weet of uw kat vrij is van deze virussen.
In sommige gevallen is meer onderzoek of een specifiek onderzoek nodig en stuurt de dierenarts het bloed op naar een extern laboratorium. De tijdsduur is afhankelijk van het onderzoek wat moet plaatsvinden. Wanneer de uitslag binnen is, stelt de dierenarts u telefonisch zo spoedig mogelijk op de hoogte.
Hoe gaat een bloedafname in zijn werk?
Bij grote dieren nemen we vaak bloed af uit de voorpoot. Bij kleine dieren en katten nemen we bloed af uit de halsader, deze ligt aan weerszijden van de luchtpijp. Waarom? Deze ader is over het algemeen gemakkelijker aan te prikken en minder gevoelig bij bloedafname. Bij de bloedafname zal de dierenarts eerst wat haren wegscheren om de ader te kunnen vinden. Vervolgens zal de dierenarts of de assistent de ader dicht (stuwen), zodat de ader vol kan lopen. Bij het aanprikken trekt de dierenarts langzaam het benodigde bloed in een spuitje. Afhankelijk van het onderzoek hebben we meer of minder bloed nodig.
Moet mijn huisdier nuchter zijn?
Voor sommige testen is het nodig om uw huisdier nuchter te houden of zelfs op een specifiek tijdstip het bloed bij uw huisdier af te laten nemen. De assistent kan u hierover informeren bij het maken van de afspraak.