Een nieuwe huisgenoot
Eindelijk is het zover, u mag uw nieuwe huisgenoot ophalen! Maar dan? Een bijzonder mooie maar ook een intensieve periode zal volgen. Het jonge diertje moet immers nog van alles leren. Aan de riem lopen, zindelijk worden en omgaan met verschillende situaties. Daarnaast zal uw pup zich ook lichamelijk ontwikkelen.
Zijn eerste uitstapje
Om te kijken of uw nieuwe huisgenoot gezond is, kunt u terecht bij uw dierenarts. Hoe is zijn of haar conditie? Klinken het hartje en de longen goed? Zijn de testikels al ingedaald? Zijn de tandjes doorgekomen? De dierenarts kijkt tijdens deze eerste gezondheidscontrole naar allerlei zaken welke belangrijk zijn voor de ontwikkeling van uw pup.
De eerste gezondsheidscontrole is tevens een goed moment om uw dierenarts te vragen om deskundig advies. Wij beantwoorden graag uw vragen.
Vaccinatie
U bent als mens al op jonge leeftijd gevaccineerd tegen allerlei gevaarlijke ziekten. Ook bij honden zijn er een aantal besmettelijke ziekten die een gevaar voor uw pup vormen zoals; Ziekte van Weil, Parvo en Hondenziekte. Tijdens de eerste levensweken wordt uw pup beschermd door antistoffen van zijn of haar moeder. Daarna kan uw pup tegen deze ziektes beschermd worden door vaccinaties. Wij adviseren uw dier op 6, 9 en 12 weken te laten vaccineren.
Meer informatie over vaccineren, kunt u hier vinden.
Puppybegeleiding en junior check-up
In het eerste jaar verandert er veel in het leven van uw pup. Onze assistentes zijn paraveterinair gediplomeerd en bieden u graag een helpende hand om de ontwikkeling van uw pup zo goed mogelijk te laten verlopen. Elke groeifase van de pup kent zijn eigen vragen. Als de pup nog klein en teer is, heeft u misschien vragen over het chippen van uw dier en over bestrijden van wormen en vlooien. Uw huisgenoot maakt tijdens de puppybegeleiding op een speelse manier kennis met de praktijk en went aan vreemde handen. Onze assistentes kijken onder andere naar het wisselen van het gebit, groei en conditie, vachtverzorging, voeding en parasieten. Wilt u ook regelmatig uw huisgenootje na laten kijken? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Mocht u geen gebruik willen maken van de puppybegeleiding, maar wilt u tussendoor wel uw pup laten checken? Ook dat kan!
Rond de leeftijd van 6-7 maanden is het wisselen bij pups normaal gesproken (bijna) voltooid en zijn de botten dermate ver ontwikkeld dat ze gecontroleerd kunnen worden op afwijkingen. Eventuele problemen zijn deze in dit stadium vaak nog prima te corrigeren. Hiervoor bent u welkom bij de assistente, op afspraak, voor de junior check-up.
Jong geleerd is oud gedaan
Meer weten over communicatie en gedrag bij honden? Bekijk eens hondengedragstherapie LEF!
Gedragingen bij pups zijn vaak zeer vertederend. Als de pup bromt tegen de krantenjongen of postbode is dat misschien een grappig gezicht. ‘Kijk, hij is nu al waaks’. En de pup krijgt een extra knuffel of aai. De pup leert in deze tijd heel gemakkelijk allerlei dingen aan, die later helemaal niet zo prettig blijken te zijn. Als het gedrag ook nog iets positiefs oplevert, zal hij het ook nog vaker gaan herhalen. Van groot belang dus om vanaf het eerste moment duidelijk te zijn wat u van de hond verlangt en hierover afspraken te maken binnen het hele gezin. Meer weten over communicatie en gedrag bij honden? Onze kynologisch gedragstherapeuten Miriam Kafoe en Edith Voortman van hondengedragstherapie LEF! hebben voor u belangrijke informatie over de opvoeding van uw jonge hond op een rij gezet.
Gebit
Net als bij mensen hebben pups in eerste instantie een melkgebit. Vanaf drie maanden leeftijd wisselen de snijtandjes. Daarna wordt het hele gebit vervangen door blijvende kiezen. Bij het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit kunnen problemen optreden. Het meest voorkomende probleem zijn persisterende melktanden, oftewel te lang aanwezig blijvende melktanden. Daarnaast krijgen honden gemakkelijk last van tandplak en tandsteen, door het gebit te verzorgen kunt u dit voorkomen. Tandenpoetsen is de beste methode voor gebitsverzorging. Tevens zijn ondersteunende verzorgingsproducten verkrijgbaar. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden voor uw pup of naar een gratis poetsinstructie.
Totdat het gebit gewisseld is, kunt u de pup er al aan laten wennen dat u regelmatig, voorzichtig in de bek kijkt. Voorzichtig, want uw pup kan last hebben van de gebitswisseling, waardoor het een negatieve associatie krijgt bij het 'tandjes kijken'.
Jonge honden hebben de behoefte om overal op te kauwen, met name in de periode waarin de gebitswisseling plaats vindt. Een verantwoorde kluif of speeltje voor een pup/jonge hond is in ieder geval niet te hard. De pulpaholte is nog erg ruim en de wortelpunt is nog niet gevormd. Wanneer er te veel kracht op het element wordt uitgevoerd (door bijvoorbeeld op een hard bot te kauwen), bestaat de kans op beschadigen van het gebitselement. Deze kan hierdoor breken.
Ontwormen
Pups raken al op hele jonge leeftijd met spoelwormen besmet via de placenta en de moedermelk. Spoelwormen brengen niet alleen schade aan bij uw pup, maar vormen ook een risico voor uw omgeving. Spoelwormen zijn namelijk besmettelijk voor de mens en kunnen gezondheidsproblemen geven, met name bij jonge kinderen.
Worminfecties zijn bij pups te behandelen met een ontwormmiddel. Herhaaldelijke behandeling is nodig voor optimale bescherming van uw pup en u zelf. Voor een optimale bescherming adviseren wij uw pup te ontwormen op een leeftijd van 2, 4 ,6 ,8 ,12 ,16 en 24 weken. Voor meer informatie over wormen klik hier.
Vlooien en teken
Dit zijn bijzonder vervelende parasieten, zowel voor uw pup als voor u.
Vlooien zorgen niet alleen dat uw hond last heeft van jeuk, maar kunnen ook lintworminfecties overdragen en bloedarmoede veroorzaken.
Teken zijn de overdragers van de Ziekte van Lyme bij zowel dier als mens. Ook Babesiosis (tekenkoorts) wordt overgedragen bij honden door teken en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben! Gelukkig zijn niet alle teken schadelijk, maar het moge duidelijk zijn dat uw hond geen risico moet lopen.
Vlooien en teken kunt u bestrijden én voorkomen. Voor een behandelplan en voor informatie over de nieuwste parasietenmiddelen, bent u altijd welkom bij ons.
Voor meer informatie over vlooien en teken klik hier.
Voeding
De Graafschap Dierenartsen stemt voeding af op de groei van uw pup.
Een Chihuahua stelt immers andere eisen aan de voeding dan een Duitse Dog.
Voeding moet voldoende energie en voedingsstoffen aanleveren voor de energieke puppy’s. Een Chihuahua is echter veel sneller uitgegroeid dan een Duitse Dog en stelt dan ook andere eisen aan de voeding. Een goede evenwichtige voeding biedt alles wat een pup nodig heeft, speciaal afgestemd op de groei. Voeding bestaat uit verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze voedingsstoffen leveren energie en vormen bouwstenen voor onder andere spieren, botten, huid en vacht. Diverse mineralen en vitaminen uit de voeding hebben ook ieder een specifieke en essentiële functie. Een voeding van hoge kwaliteit zorgt ervoor dat uw hond wordt voorzien in alle voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft om gezond te blijven. Bij onze paraveterinair assistenten kunt u terecht voor een gericht voedingsadvies. Tijdens de puppybegeleiding houdt de assistent het gewicht van uw pup goed in de gaten, waardoor de hoeveelheid voeding op uw dier afgestemd kan worden. De Graafschap Dierenartsen heeft een grote diversiteit aan voeding in huis.
Zorgverzekering
Ondanks uw goede zorgen, kan het zijn dat uw hond plotseling ziek wordt. Zelf bent u verzekerd tegen ziektekosten. Ook voor uw hond is dit mogelijk. Door het afsluiten van een zorgverzekering, worden de kosten ten gevolge van een aandoening of ongeval bij uw hond door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Net als bij mensen is de vergoeding afhankelijk van het door u gekozen zorgpakket. Er zijn diverse verzekeraars met diverse pakketten en aanvullende verzekeringen.