Een kitten in huis!

Klauteren in de gordijnen, potgrond op het vloerkleed en tijdens het avondeten heeft u zomaar een extra gast. Ieder kitten heeft zijn eigen eigenaardigheden en karakter en dit maakt het ook bijzonder leuke huisgenootjes.

Uw kitten heeft in de eerste periode behoorlijk wat aandacht en verzorging nodig om een sociale en gezonde volwassen kameraad te worden.

Hierbij kunt u denken aan:

  • vaccinatie
  • gezondheidscontrole en junior check-up
  • voeding
  • vlooien
  • wormen
  • chippen
  • zorgverzekering

Voor meer specifieke vragen over uw de verzorging van uw dier, kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Vaccinatie

Ook voor katten zijn er nog steeds ziekten waartegen geen goede medicijnen bestaan, zoals kattenziekte en niesziekte. Het is wel mogelijk om de katten tegen deze gevaarlijke en besmettelijke ziekten te vaccineren.

Via de moedermelk krijgen kittens belangrijke antistoffen tegen verschillende ziekten binnen. Deze antistoffen beschermen de kitten tijdens de eerste levensweken. De eerste vaccinatie vindt plaats op een leeftijd van negen weken. Om een goede bescherming te krijgen is het noodzakelijk dat 3-4 weken na de eerste vaccinatie de vaccinatie te herhalen.
Meer informatie over vaccineren bij katten, vind u hier

Gezondheidscontrole en junior check-up

De vaccinatie is een mooie gelegenheid voor de gezondheidscontrole van uw kitten.

  • Hoe staat het met de conditie?
  • Is de vacht mooi glanzend?
  • Zijn de slijmvliezen roze?
  • Klinken de longen goed?

De dierenarts kijkt naar allerlei zaken welke belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kitten. Voor u een mooi moment om vragen te kunnen stellen over de verzorging van uw dier of vrijblijvend informatie op te vragen over bijvoorbeeld ontwormen, ontvlooien en voeding.

Om de ontwikkeling goed in de gaten te houden, bieden wij u de mogelijkheid om uw kitten gratis na te laten kijken door de assistent(e). Dit kan op de leeftijd rond 6 maanden. Rond deze leeftijd is het wisselen bij kittens normaal gesproken (bijna) voltooid en zijn de botten dermate ver ontwikkeld dat ze gecontroleerd kunnen worden op afwijkingen. Bij problemen zijn deze in dit stadium vaak nog prima te corrigeren. De duur van deze check-up is ongeveer 15 minuten, het is gratis en bij de assistente op afspraak. 

Groei en voeding

Kittens zijn vaak bijzonder actief. Al spelend verkennen ze de omgeving, doen een hoop indrukken op en ravotten met gezinsleden. Naast deze energie moeten ze ook nog energie over hebben om te groeien. Een goede kittenvoeding speelt hierop in en is bijzonder smakelijk, goed verteerbaar en bevat een constante kwaliteit aan ingrediënten.

Een gezond gewicht van uw huisdier vinden wij belangrijk. U kunt op de praktijk altijd vrijblijvend terecht voor het wegen van uw dier. Onze assistenten kijken niet alleen naar het gewicht van uw dier, maar ook naar de conditie en kunnen u voorzien van een voedingsadvies.

Vlooien

De meeste mensen krijgen bij het denken aan vlooien al de kriebels. Deze vlugge springende insecten zijn moeilijk te vinden, maar veroorzaken bij menig huisdier veel jeuk. Ziet u zwarte spikkeltjes in de vacht van uw kitten? Dan heeft u grote kans dat uw kitten last heeft van nestvlooien. De zwarte spikkeltjes kunnen duiden op poepjes van de vlo, die de parasiet in de vacht achterlaat. Gelukkig kunt u vlooien bestrijden met een spot-on. De keuze van het spot-on is afhankelijk van de leeftijd van uw dier en het lichaamsgewicht. Klik hier voor meer informatie over vlooienbestrijding.

Wormen

Kittens raken al op hele jonge leeftijd met wormen besmet via de moedermelk, de zogenaamde spoelwormen. Bij een zware besmetting zien we symptomen van vermageren, slijmerige diarree, buikzwelling, braken, ruw haarkleed en haaruitval. Spoelwormen brengen niet alleen schade aan bij uw kitten, maar vormen ook een risico voor de omgeving. Spoelwormen zijn namelijk besmettelijk voor de mens en kunnen gezondheidsproblemen geven. Met name jonge kinderen hebben risico om een worminfectie op te lopen.

Worminfecties zijn bij kittens te behandelen met een ontwormmiddel. Herhaaldelijke behandeling is nodig tot 2-3 weken nadat de kittens niet meer drinken bij de moeder. Daarna is een behandeling om de twee maanden voldoende. Voor optimale bescherming adviseren wij kittens te ontwormen op een leeftijd van 4,6,9,12 en 16 weken. Klik hier voor meer informatie over de bestrijding van wormen.

Chippen

De kitten leert op eigen benen staan en probeert van alles uit. In een ogenblik kan het zomaar gebeuren, hij of zij glipt per ongeluk de deur uit. Ook jonge katten die buiten de omgeving leren verkennen kunnen schrikken en wegschieten. Hoe vaak ziet u het niet: aanplakbiljetten op een boom of in de supermarkt. Veel katten raken zoek en kunnen niet met hun baasje herenigd worden omdat ze niet te identificeren zijn. U kunt dit voor uw eigen kitten voorkomen door het laten plaatsen van een chip. Deze chip heeft de grootte van een rijstkorrel en plaatst de dierenarts met een injectie onder de huid. De gegevens van uw dier registreren wij voor u.

Zorgverzekering

Zelf bent u verzekerd tegen ziektekosten. Ook voor huisdieren is dit mogelijk. Door het afsluiten van een zorgverzekering, worden de kosten ten gevolge van een aandoening of ongeval bij uw huisdier door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Net als bij mensen is de vergoeding afhankelijk van het door u gekozen zorgpakket. Er zijn diverse verzekeraars met diverse pakketten en aanvullende verzekeringen.