Gebitsproblemen

Omdat problemen aan het gebit zich vaak sluimerend ontwikkelen en niet ineens acuut aanwezig zijn, wordt het thuis vaak moeilijk opgemerkt. Het zijn subtiele tekenen die erop kunnen duiden dat een dier last heeft van gebitsproblemen.

Mijn huisdier een gebitsprobleem?

U kunt gebitsproblemen onder andere herkennen aan:

  • Stinken uit de mond; een veel gehoorde klacht. Tandplak zit vol met bacteriën die deze onaangename geur veroorzaken.
  • Kwijlen; komt met name voor bij katten. Het wordt veroorzaakt door ontstekingen en pijn, zowel in de mondholte als in de keelholte.
  • Wrijven met de kop over de grond of met de poten langs de bek.
  • Katten houden vaak de vacht slechter bij.
  • Minder spelen; wanneer een dier pijn in de bek heeft, is een stok of balletje oppakken geen prettig gevoel.
  • Zich terugtrekken/meer slapen. Een persoon die zich niet lekker voelt, trekt zich graag even terug. Bij honden en katten is dat niet anders. Ook meer slapen (langer en meer) hoort hierbij.
  • Slecht eten. Het is een eerste levensbehoefte, een hond of kat zal dus niet snel stoppen met eten. Echter, het dier kan wel de voorkeur krijgen om aan een bepaalde zijde te eten of kan zelfs minder gaan eten. Daarnaast kan het dier een voorkeur ontwikkelen voor zachte voeding of kleine brokjes.

Start op tijd met gebitsverzorging, om problemen te voorkomen. Heeft uw kat inmiddels één van bovenstaande symptomen of twijfelt u of uw kat gebitsproblemen heeft, laat het gebit dan controleren door uw dierenarts of assistente. Vaak is eerst een professionele gebitsbehandeling nodig, waarna u met de gebitsverzorging kunt starten.

Gebitscontrole

Wanneer u thuis het gebit van uw huisdier inspecteert, let dan vooral op de hoektanden en de grote kiezen achterin de mond. Hier ontstaat het eerste en het meeste tandsteen want hier monden de speekselklieren uit. Tandsteen is te herkennen aan de bruine aanslag op de elementen. Tandvleesontsteking is te herkennen aan de roodheid van het tandvlees en bij aanraking zal het tandvlees snel gaan bloeden. Helaas is alleen tandplak niet met het blote oog te zien. Hiervoor is een speciale UV lamp nodig, hiervoor kunt u terecht op een van onze locaties. Vermoedt u een gebitsprobleem bij uw huisdier? Dan kunt u een afspraak maken bij de dierenarts. Hij of zij zal de mondholte en gebit onderzoeken en een inschatting maken van de benodigde behandeling. Het blijft een inschatting, een echt goed onderzoek kan alleen plaatsvinden onder anesthesie.

Veel voorkomende aandoeningen aan het gebit en gebitsbehandelingen

leest u hier.