patiënt van de maand maart: Sennah
Kunstgebit of niet?
Eigenlijk had de 3 jarige hond Sennah geen klachten qua eten, drinken en met stokken spelen. Het was wel een beetje vreemd dat ze spontaan enkele kiezen kwijt was geraakt.
Tijdens de actiemaanden van de gebitscontrole bij De Graafschap Dierenartsen, kwam Sennah op controle bij een van onze assistentes. Die constateerde een afwijkende, rood-blauwachtige kleur bovenaan een aantal tanden en kiezen. Toch vreemd. En nogmaals, Sennah had geen klachten.
Voor de zekerheid werd Sennah doorgestuurd naar een dierenarts om het te laten beoordelen. Aangezien de gebitsinspectie niet heel erg makkelijk ging, hebben we geadviseerd om onder sedatie het gebit te inspecteren en schoon te maken. Eenmaal lekker in slaap was het mogelijk om alle gebitselementen individueel goed te controleren.
Wat toen opviel was dat er diverse elementen glazuurdefecten lieten zien (zie foto’s hierboven). Nou komt dit bij katten wel vaker voor en heet het met een mooi woord FORL’s (Feline Odontoclastische Resorptieve Leasies) oftewel tandresorptie. Bij honden zie je dit maar zelden.
Om zeker van de zaak te zijn hebben we digitale dentale röntgen foto’s gemaakt (zie foto’s rechts). Van enkele grote kiezen waren de wortels al volledig verdwenen. De diagnose was toen wel duidelijk. Voor de zekerheid zijn de dentale röntgenfoto’s doorgestuurd naar een tandheelkundig-specialist om ze nogmaals laten beoordelen en die kwam tot dezelfde conclusie; Tandresorptie.
Nestgenoten en beide ouders van Sennah hadden geen van allen tandproblemen. De oorzaak van tandresorptie is onbekend. De enige therapie is, helaas, de aangetaste tanden en kiezen verwijderen. Sennah mist nu in haar boven gebit alle kiezen en het gaat heel er goed met haar. Een kunstgebit heeft ze gelukkig niet nodig.