Patiënt van de maand: Amber
Amber is een vrolijke Duitse Herder van acht jaar oud en krijgt elke morgen haar ontbijt in de tuin. Dit keer merkt haar baas al snel op dat Amber na het ontbijt ergens last van heeft, Amber probeert over te geven en lijkt benauwd.
De eigenaar denkt aan een maagtorsie en maakt met spoed een afspraak in Vorden bij De Graafschap Dierenartsen. Na een lichamelijk onderzoek bij Amber maakt de dierenarts een röntgenfoto van haar borstholte en buik. Daarop is te zien dat er iets in de slokdarm vastzit, net voor de ingang van de maag. Het verklaart de problemen en Amber wordt onder narcose gebracht.
Met behulp van een endoscoop, een flexibele slang met een camera, wordt de slokdarm bekeken. Er lijkt een appel in vast te zitten. Dierenarts Simon Schuurman probeert de appel door middel van een klein tangetje te verwijderen. Helaas lukt dit niet en moet de appel uiteindelijk operatief via de maag verwijderd worden. Amber krijgt vrijwel dagelijks een stuk appel te eten en meestal kauwt ze daar goed op. Deze ochtend heeft Amber waarschijnlijk te haastig gegeten en het advies is dan ook om in het vervolg de appel in kleinere stukken te snijden. Gelukkig herstelt Amber vlot van de operatie en voelt zij zich de volgende dag al veel beter en eet ze ook weer goed.
Komt een verstopping van de slokdarm vaak voor?
Slokdarmverstoppingen worden regelmatig gezien bij de hond, vaak omdat de hond een keer te gulzig is of iets tijdens een spel opvangt en doorslikt. Appels, walnoten, stuiterballen of een stuk kauwbot lopen meestal net voor de maagingang vast, omdat dit het nauwste gedeelte is. Het is belangrijk dat deze verstoppingen binnen acht uur opgelost worden, omdat de slokdarm anders onherstelbaar beschadigd kan raken. Daarnaast maakt een slokdarmverstopping de opname van eten en water onmogelijk. Bij De Graafschap Dierenartsen kan de verstopping meestal door middel van een endoscoop opgelost worden, maar soms is een grotere operatie nodig. Bij tijdig ingrijpen is het probleem gelukkig goed te verhelpen.