November: diabetes maand
Diabetes mellitus bij de hond en kat
Diabetes mellitus betekent letterlijk ‘honingzoete doorstroming’, beter bekend als suikerziekte. Het is een aandoening waarbij er problemen ontstaan met het reguleren van het suikergehalte (glucose) in het bloed. Bij suikerziekte is het glucosegehalte in het bloed verhoogd. Dit komt doordat de alvleesklier te weinig of geen insuline aanmaakt of wanneer de lichaamscellen ongevoelig worden voor de insuline. Diabetes kan ongeacht leeftijd, geslacht of ras voorkomen bij alle honden en katten.
Symptomen van diabetes zijn onder andere:
- overmatig dorst
- veel plassen
- meer eetlust, in een later stadium soms minder eetlust
- gewichtsverlies
- lusteloosheid
- cataract (wazige witte gloed op het oog)
- dunnere, droge en doffe vacht
Behandeling
Er bestaat helaas geen genezing voor diabetes, maar de aandoening kan goed worden behandeld. Bij juiste behandeling kan het dier een goed leven leiden. De kat of hond krijgt twee maal daags een insuline injectie om het bloedglucose gehalte te reguleren. Ook de bloedsuikers moeten regelmatig worden gecontroleerd. Bij de hond adiviseren we om voeding en beweging constant te houden. Bij de kat wisselt dit per individu, onze dierenarts of diabetes consulente zal u hierover informeren. Dieetvoeding is vrijwel altijd nuttig!
Vetpen
Sinds enkele jaren is er een speciale insulinepen voor honden en katten beschikbaar: de Vetpen. Deze Vetpen biedt een aantal voordelen ten opzichte van een insuline spuitje:
- iedereen kan het leren
- gemakkelijk en exact te doseren
- erg makkelijk in gebruik, ook voor familie, buren of vrienden
- beter te hanteren voor slechtzienden, mensen met artrose of
een onvaste hand
Freestyle Libre
Sinds enkele jaren werken wij ook met de FreeStyle Libre, een glucose monitoringsysteem die bij mensen met diabetes wordt gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat dit systeem ook in te zetten is bij katten met diabetes.
Binnen 1 seconde maakt u hiermee pijnloos een scan van de actuele bloedglucosewaarde op uw telefoon. Onze diabetesconsulentes kunnen u hierover informeren of dit systeem bevestigen op uw kat.
Diabetes consulente
Als bij uw huisdier diabetes geconstateerd wordt komt er veel op u af. De Graafschap Dierenartsen biedt eigenaren deskundige begeleiding aan rondom de behandeling van de diabetespatiënt. Diabetesconsulenten Gonny, Eline, Manon & Ilona helpen u graag met alles wat bij de behandeling komt kijken:
- het geven van achtergrondinformatie over de aandoening
- het leren geven van insuline injecties
- symptomen leren herkennen van een hyper en hypo
- leren zelf het bloedsuikergehalte van uw huisdier te meten
- om grip te krijgen op de glucosecurve van uw huisdier, is het soms aan te raden om gedurende een dag de bloedsuikerwaardes van uw huisdier te meten. Met behulp van een dagcurve wordt dan inzichtelijk gemaakt wat het effect van de insuline is.
Kortom, met al uw vragen rondom diabetes kunt u bij ons terecht. Denkt u dat uw huisdier suikerziekte zou kunnen hebben of wilt u meer weten over de behandeling van uw huisdier, bel of mail ons gerust.
Meer informatie: onze diabetesconsulenten, suikerziekte bij de hond of kat.