• Konijnen in de winter

Konijnen in de winter

Konijnen in de winter

Brrr, het wordt kouder!

Als konijnen de hele zomer en herfst buiten hebben gewoond, dan hebben ze een goede wintervacht ontwikkeld. Ze kunnen met die dikke vacht goed tegen de kou.

Toch zijn er wel een aantal dingen waar u op moet letten en die je kunt doen om het aangenaam voor de konijnen te maken.

Een maatje

Het allerbelangrijkste voor een konijn is het gezelschap van een ander konijn, een maatje. Ook tijdens de winter heeft een ander konijn veel aan een soortgenoot. Zij kruipen bijvoorbeeld tegen elkaar aan voor extra warmte.

Gedrag

Konijnen liggen in de winter minder vaak languit, ze zitten dan voornamelijk in de ‘bunnyloaf’ houding. Dit is een compacte houding, bedoeld om extra warmte vast te houden. Ook graven ze minder in zandbakken, maar u zult misschien wel merken dat ze in het verblijf de bodembedekking meer opzij graven. Bij koud weer maken ze daar warme holletjes in.

Het verblijf

Wilde konijnen leven in de winter in diepe holen, gegraven tot beneden de vorstgrens. De holen liggen altijd beschut tegen wind en vocht. Deze situatie moet voor onze tamme konijnen ook zo veel mogelijk nagebootst worden.
Het is van belang dat de opening van het verblijf van de wind af staat en dat er een nachthok aanwezig is. Een apart nachthok gevuld met een dikke laag stro is daarom noodzakelijk. Ze kunnen hier dan lekker diep in wegkruipen. Omdat stro hol is van binnen, kan het extra goed warmte vasthouden.

Het verblijf moet aan de windzijde afgeschermd worden. U zou voor de opening een juten zak kunnen hangen of plexiglas kunnen maken. Let wel op dat er bij plexiglas een kier vrij blijft voor frisse lucht.

Voeding

Gezonde, volwassen konijn, hoeven in de winter niet perse extra brokken te krijgen. 20-25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag brok is voldoende.
Ideaal om in de winter bij te voeren aan konijnen zijn gedroogde kruiden. Meng deze door het hooi of voer ze apart. Konijnen eten in de winter vaak wat meer hooi en door de kruiden wordt het hooi aantrekkelijker. Het is fijn dat een konijn onbeperkt kan eten wanneer het koud is (hooi). Door te eten houden konijnen hun ‘kacheltjes’ aan en blijven ze gemakkelijker op temperatuur. U zou voor de nacht nog een flinke pluk hooi met kruiden in het verblijf kunnen leggen voor wat extra 'brandstof'.

Water

Het beste is om een paar keer per dag vers water aan te bieden. Als u dit op vaste tijdstippen doet, dan weten uiteindelijk de konijnen wanneer ze kunnen drinken en zullen dan ook een grotere opname doen dan normaal.
Geef ook vochthoudende groenten, zoals bijv. komkommer. Laat dit alleen niet te lang in het verblijf liggen want konijnen kunnen van bevroren groenten diarreeklachten krijgen.

Het is prettig om in de winter een waterbak te gebruiken, een konijn kan hieruit een grotere wateropname per keer halen dan bijvoorbeeld uit een drinkfles. U kunt tijdens de nacht of wanneer u aan het werk bent, een Snugglesafe (warmteschijf) onder het waterbakje zetten zodat het water minder snel bevriest.

Oude en zieke konijnen

Haal oude en zieke konijnen naar binnen. Bij oude konijnen is het van belang dat deze met een langzame overgang naar binnen worden gehaald zodat het temperatuursverschil niet te groot is. Zet bijvoorbeeld het hok eerst in een onverwarmde schuur, dan in een kamer binnen waar geen verwarming aan staat en dan pas naar de warmere woonkamer.

Zieke konijnen of konijnen die onder narcose zijn geweest voor een operatie dienen gelijk naar binnen gehaald te worden. Zij kunnen zichzelf niet meer warm houden en hebben hun energie nodig voor het herstel.

Paraveterinair en gediplomeerd konijnenverzorger

Voor vragen, meer tips en adviezen kunt u terecht bij onze paraveterinair en gediplomeerd konijnenverzorger Samantha.