• Zijn uw konijnen al herfst- en winterproof?

Zijn uw konijnen al herfst- en winterproof?

Zijn uw konijnen al herfst- en winterproof?

Het is herfst, de dagen worden korter en de temperatuur lager.

Het is een belangrijke periode om als konijnenbaasje een aantal dingen goed in de gaten te houden.

 

HET VERBLIJF

Controleer op tijd of het konijnenverblijf tegen de weersveranderingen bestand is. 

-is het nachthok nog waterdicht? 

-kan het regenwater goed weglopen of komt het verblijf onder water te staan bij een regenbui? 

-staat het verblijf niet op de tocht?

Zorg ervoor dat uw konijnen tijdens alle weersomstandigheden een geschikte plek hebben om te leven en om veilig in weg te kunnen kruipen.

Winterverblijf

VERHAREN

De verhaar periode kan veel energie van konijnen vragen. Hierdoor kunnen ze kwetsbaarder zijn en is het belangrijk dat de weerstand goed op peil wordt gehouden. U kunt uw konijnen ondersteunen door extra groenvoer en gedroogde kruiden te voeren. Het vocht uit groenvoer draagt eraan bij dat de eventueel ingenomen haren niet vast blijven zitten in de darm en kan een verstopping voorkomen. Gedroogde kruiden zoals paardenbloem, brandnetel en Echinacea kunnen bijdragen aan een betere weerstand. Let wel op dat u geen kruiden geeft i.c.m. medicatie, dit kan een averechtse werking hebben.

BINNEN OF BUITEN

September is het uiterste moment om te beslissen of u uw konijnen de herfst en winter buiten wil laten verblijven. Later beslissen raden we af omdat binnenkonijnen dan nog geen wintervacht aangemaakt hebben. Konijnen maken geen wintervacht aan op basis van temperatuur, maar op de lengte van de dagen. Ze beginnen dus met hun wintervacht aanmaken zodra het eerder donker begint te worden. Binnenkonijnen maken een minder goede wintervacht aan dan buitenkonijnen, kunstlicht heeft namelijk invloed op het bio-ritme van het verharingsproces. Het elke keer wisselen van binnen naar buiten en andersom zorgt ervoor dat ze geen goede wintervacht aanmaken en de temperatuurschommelingen kunnen voor een dip in de weerstand zorgen. Het constant aan moeten passen aan de omgevingstemperatuur kost konijnen erg veel energie.

ZIEKTE

In het najaar zien we gezondheidsproblemen die opspelen door een verminderde weerstand. Denk hierbij aan een snotneusje, E. Cuniculli en pododermatitis.

De wisseling van de buitentemperatuur in combinatie met de verhaarperiode kan zorgen voor een verminderde weerstand. Konijnen genezen niet zomaar van een verkoudheidje dus mocht u symptomen van niezen of een snotneusje opmerken dan is het advies om contact met ons op te nemen.

Ook zien we in het najaar meer klachten van pododermatitis. Een konijn met pododermatitis heeft drukplekken onder de hakken en is erg pijnlijk. Deze kunnen het beste behandeld worden met een fijne, zachte ondergrond. De meeste konijnen met pododermatitis doen het erg goed op zand als ondergrond, hun hakken kunnen hierin goed wegzakken, echter zien we dat wanneer het zand nat is de huid van de poten week wordt en de klachten helaas weer opspelen. Wees daarom extra alert als uw konijn gevoelig is voor pododermatitis.

Samantha

ADVIES

Wilt u graag persoonlijk advies voor uw konijnen neem dan contact op met onze paravet en gediplomeerd konijnenverzorgster Samantha.