Herfstperikelen

Herfstperikelen

Herfstperikelen

De dagen worden duidelijk steeds korter, frisser en natter waardoor wij en onze katten en honden meer binnen zullen zijn, lekker warm bij de kachel of haard.

In de herfst zijn er een aantal dingen waarop we extra kunnen letten.

Kou en regen

Kat 

De meeste katten blijven met regen- en stormachtig weer het liefste binnen, ze houden er niet van om nat te worden. Liever liggen ze lekker warm dicht bij de kachel of haard. Doordat ze minder buiten zijn zal er meer van de kattenbak gebruik worden gemaakt. Het kan, om plasproblemen te voorkomen, nodig zijn een extra kattenbak te plaatsen. Niet alle katten delen graag hun toilet.

Doordat ze meer binnen zijn zullen ze ook minder bewegen, waardoor de kans op overgewicht op de loer ligt als de voergift hier niet op wordt aangepast. Het is natuurlijk ook leuk om met je kat in huis samen te spelen, het zal jullie band zeker ten goede komen. Katten die wel ondanks kou en regen gewoon naar buiten gaan zullen soms 'vreemde' schuilplaatsen zoeken, denk bijvoorbeeld aan onder een auto of in schuurtjes die op slot gaan. Zorg ervoor dat uw kat gechipt en geregisteerd is zodat, mocht hij/ zij bij stormachtig weer weglopen, hij/zij weer makkelijker bij u terug gebracht kan worden indien hij/zij ergens gevonden is.

Hond

Sommige honden gaan niet graag wandelen als het regent, een regenjas kan een oplossing zijn. Heeft uw hond geen problemen met wandelen in de regen, dan kan het bij thuiskomst wel prettig zijn om hem/haar een hondenbadjas aan te trekken. Het scheelt een plas water in huis, maar belangrijker de vacht is een stuk sneller droog en de kans op een koutje vatten is hierdoor een stuk kleiner. Voor jonge,oude of honden met een enkele (dunne) vacht is een jas aan te raden bij kou en natuurlijk in beweging blijven.

Warmte

De dagen worden korter en korter, velen zullen dan ook lekker de haard en wat kaarsen aansteken. Hoewel dat erg gezellig is kan dit wel gevaarlijk zijn. Let op met uw kat die op de tafel of vensterbank springt of uw vrolijke hond die met zijn staart makkelijk een kaars om kwispelt of stoot. Plaats voor de openhaard een rooster voor nieuwsgierige honden en/of kattenneuzen.

Parasieten

Vlooien en teken

De temperatuur in huis is, ondanks koudere buitentemperaturen, vaak rond de 21 graden. Ideaal voor vlooien om lekker actief te blijven. De teek trekt zich niets aan van strom en regenachtig weer en is dus ook in de herfst op veel plaasten nog aanwezig. U kunt uw hond en kat hiertegen preventief behandelen.

Herfstmijt

Wanneer uw hond of kat na het buiten zijn jeuk hebben kan dit wijzen op herfstmijt (ook wel oogstmijt genoemd). Deze kleine oranje mijt kun je met het blote oog zien en is gelukkig met een goed vlooienmiddel te bestrijden.

Herfstwandeling

Wat is het bos toch prachtig in herfst, al die verschillende kleuren bladeren die op de grond dwarrelen! Naast blad ligt er veel meer op de grond wat beter niet door uw hond opgegeten kan worden. Dennenappels, kastanjes en eikels, de bodem ligt er volop mee bedekt en veel honden vinden het leuk om er mee te spelen en sommigen eten ze zelfs op. Zorg dat dit niet gebeurt! Ze kunnen voor een darmverstopping zorgen die meestal alleen operatief verholpen kan worden. In eikels zit looizuur, deze stof is giftig en kan zorgen voor hevige buikkrampen, braken en diarree. Het opeten van paddenstoelen geeft dezelfde klachten en sommige zijn ook giftig.
Loopt uw hond ineens vreemd, check of er niks tussen de voetzolen zit; kastanje- of beukenoothulzen gaan daar makkelijk vast zitten.
Laat, door stormachtig weer, afgebroken takken op de grond liggen en gebruik ze alstublieft niet als apporteerstok voor uw hond hoe leuk hij/zij het ook vindt om er achteraan te rennen en de stok te vangen. Het gevaar dat de stok de keel of bek van uw hond beschadigt is erg groot. Helaas zien we regelmatig dat een leuke boswandeling dan eidigt bij de dierenarts. 

Antivries

Berg de volgende vloeistoffen na gebruik altijd op een veilige afgesloten plaats op: ruitensproeivloeistof, antivries, remolie en koelvloeistof. Deze vloeistoffen bevatten vaak ethyleenglycol, dit is erg giftig en tast de nieren aan. Helaas is de vloeistof vaak zoet van smaak en daardoor erg aantrekkenlijk voor honden en katten. Uw hond en/of kat kan hieraan overlijden indien niet tijdig wordt ingegrepen.De verschijnselen zijn oa: neurologisch (bv.een dronkenmansloop) en braken. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.